εισαγωγή στα παιχνίδια ρόλων

Στο εργαστήρι αυτό συνδυάζονται τεχνικές της αισθητηριακής αγωγής (sensory play) και του παιχνιδιού ρόλων (role play). Tα νήπια παίζουν με διαφορετικά υλικά (πλαστελίνη, αλεύρι, πηλός, άμμος) και υφές, δοκιμάζουν μυρωδιές, ακούν ήχους για να αναγνωρίσουν, χρώματα και σχήματα.

#παιχνίδι #αγωγή #δραστηριότητα #αισθήσεις #γεύση #όραση #ακοή #αφή #όσφρηση #ισορροπία

  • παιδιά 4-6 ετών / 60 λεπτά
    8 θέσεις

– Ξέρει κανείς τη συνταγή για τις λασπόπιτες?
– Κοσκινίζεις το χώμα να φύγουν τα χαλικάκια. Μαζεύεις 4 ποτήρια χώμα, 2 νερό, 1 χαλικάκια (για πασπάλισμα). Ανακατεύεις καλά το χώμα με το νερό, βάζεις το μείγμα σε ταψάκια και τα αφήνεις να στεγνώσουν στον ήλιο. Όταν ξεκολλάνε από το ταψάκι είναι έτοιμα. Πασπαλίζεις με χαλικάκια (ή μπλε ρύζι που περίσσεψε από χθες).

— John Cage & Lois Long, Mud Book, 1983.

Στο εργαστήρι αυτό συνδυάζονται τεχνικές της αισθητηριακής αγωγής (sensory play) και του παιχνιδιού ρόλων (role play).

Tα νήπια παίζουν με διαφορετικά υλικά (πλαστελίνη, αλεύρι, πηλός, άμμος) και υφές, δοκιμάζουν μυρωδιές, ακούν ήχους για να αναγνωρίσουν, χρώματα και σχήματα. Στόχος δεν είναι η δημιουργία μιας τελικής κατασκευής αλλά η ίδια η εξερεύνηση, ο πειραματισμός με τις ιδιότητες των υλικών, η βελτίωση της ικανότητας της αυτοσυγκέντρωσης, η ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Τελικά η γνώση μέσα από το παιχνίδι.

Το παιχνίδι ρόλων δρα συμπληρωματικά στη συναισθηματική ανάπτυξη. Μέσα από τις αφηγήσεις και την δραματοποίηση των ιστοριών τα νήπια αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να τα εκφράζουν.

Με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικού παιχνιδιού το παιχνίδι γίνεται βιωματικό και εν τέλει ένας διασκεδαστικός τρόπος έκφρασης των σκέψεων και των αισθημάτων. Στο παιχνίδι συμμετέχουν κούκλες από το κουκλοθέατρο, φιγούρες από το θέατρο σκιών και μάσκες.

Μαρίζα Τσάρη

Η Μαρίζα φέτος θα μας πει πολλά. Για τα παραμύθια και το θέατρο, για τα παιχνίδια και τις αισθήσεις μας, για τις συγκρούσεις των ρόλων και την αξία να παίρνει κάποιος θέση και φυσικά για τη διασκέδαση και τη φαντασία.